Tuesday, May 24, 2011

supermom...

tengok tak tajuk kat atas tue..hahhaha..aku rasa sekarang aku adalah supermom...memang sangat penat menjadi ibu yg bekerjaya nie...ni naseb baik laa aku dpt online,kalo tidak,jgn harap laa...5 harie bekerja kekdang langsung tak sentuh laptop..tue sentuh,pegang lagik laa...

mana taknya, meh aku citer jadual aku yer..hahhaa..kol 5.30pg dah bangun..paling awai laa tue..paling lambat kol 6.00pg..bangun2,panaskan bubur iyad dulu..yerlaa nak tunggu sejuk baru taruk dalam bekas dia...dah panaskan, g mandi,semayang...pastue siapkan laa apa yg patut...simpan botol2 dalam beg pump,simpan makanan iyad dalam beg iyad..siapkan susu iyad lagik...


kol 7.10pg,bertolak laa 2beranak...part nie memang mencabar.tp jaranglaa iyad wat hal dlam keta waktu pigi nursery.selalu kalo balik memang laa..iyad bukan nak dok carseat..dok mengamuk kat belakang..aku letak car seat kat bealakng..sebb nak elak kena aircond sgt...

sampai nursery, dalam kol 7.40pg gitu...bukan leh teruih bagik iyad kat penjaga nya..dia meraung..macm kena dera..sampai bila laa nak gitu anakku..memang aku terpaksa pekak kan tinga aa setiap kali pass dia ke penjaga dia tue...nakwat mcm mana..nak keje kan..kang lambat plak...

8.10pg - 6.15ptg aku berada di bank..

6.15ptg aku tolak laa g amik iyad..haaa,korang ingat kl je jem..kuantan pun..hahhaa..jem kat traffic light je la..tp lama laa..kekdang 0minit nak menunggu lepas traffic light..sakit jiwa..yg kita kejar masa nak amik anak...

6.35ptg samapi nursery..amik iyad..balik teruih..kalo time balik nie,memang iyad suka wat hal..segala mcm mainan terpaksa aku pass kat dia nak bagik senyap...nyanyi laaa..kekdang suara ilang..mau tak nya, nak kena nyanyi dr nursery smp ke umoh..jauh tue...memang habeh satu album..hahaha..

7.00mlm sampai umah..bawak masuk semua brg dr keta ke dalam umah...main2 ngan iyad..

bila iyad tido baru laa mummy leh wat keje umah..nak basuh baju,jemur baju..basuh baju iyad.jemur bj iyad...basuh bekas makanan dia...basuh botol2 iyad...masak bubur dia..memang perkara last sekali yg aku wat adalah makan..rela siapkan semua keje dulu br makan...so memang masa malam aku penuh...kol 10 lebih baru leh rehat...

mana laa tak nak aku nama kan diri aku SUPERMOM...hahhaha...

Thursday, February 10, 2011

hoi hoi hoi...

wah, lama gila nak update blog nie...lama gila yang amat sangat...

haa, sekarang nie aku dah pindah kuantan...maksudnya aku dah berenti kerje...sebenrnya comp aku ada offer VSS n aku setuju amik VSS tue...so kira berenti berduit aaaa..hehehehe...aku pikir2 bila lg aku nak berenti n duduk jauh2 ngn hubby...iyad pun dah makin harie makin besar..kesian gak kat dia...so, maybe ini laa masa yg paling sesuai untuk aku berenti keje...kalo tak, aku serba salah nak berenti...hehehhe...so, sekarang nie jawatan aku:SURIRUMAH SEPENUH MASA...hehhehehe....gerun gilaaa...tapi aku akan kerja n nak kerja..maybe jawatan nie hanya sementara waktu sahaja...tak boleh oo sorang je keje,lambat dapat simpan duit..hehehhe...lagipun tahun depan inyaALLAH, umah yg kami beli akan siap..so sememangnya banyak gila duit kena guna..bukan nak renovate umah pun, tapi nak masuk umah tue pun macam2 dah kena beli kan...duk umah sewa nie memula masuk pun beriban habis, ini kan lagik umah sendiri..paham2 je laaa...hehehe...


haa, citer pasal iyad..dia sekrang dah 8bulan 1 harie...hehehhe..macam2 ragam dah budak kecit nie...lagikbesar lgik banyak ragam..hehhehe..kekdng mencabar iman n kesabaran gak aaa...tapi pikirkan dia nie kecit lagik, kena tahan gak laa kemarahan..hehehhe...

berat dia dah 8.45kg..panjang tak tau..heheheh...dah leh mngesot dah...masa awal2 7bulan hari tue..merangakak belum lagik..tp dah start angakt2 bontot dia yang tak berapa nak montok tue...hehhe..just wait for the rite time kot...hehehhe....makan 3 kali sehari..pagik makan biskut/nestum, tengahari n malam makan porridge and puri buah..hehhehe...sekarang pantang kalo tak nampk mummy dia depan mata, nganga saja..kekdng wat pekak je laa...nak wat macm mana..kalo layan ngat, tak jadik keje kita..dok je sebelh dia..dahlaa bnyak keje kat umah ni nak wat..hehehe..biar aa dok bertiga pun..bnyk gila keje..kalah aku rasa org yang berkerjaya..hehhehe..sungguhhhhhh....aku kan pernah keje, so aku tau laaaa mcm mana kehidupan org bekerjaya n surirumah..ehehhhe....tetiap arie aku akan bacakan flash card tok iyad..huruf n numbers...bila habis je baca, mula laa dia nangeh nak lagik...adui laaa..hehhhee...aku takut dia bohsan jer (sebenarnya mummy dia pemalsss...)..hehhehe...iyad dah ada high chair dah..maksudnya dia dah leh duduk..bukan duduk sendiri..tp duduk dengan sokongan..ehhehehe....bila dah ada high chair nie, sennag laa nak bagik makan...hehhehe..kalo tak, dok atas bouncer dia tue, mcm2 gelagat si iyad nie...aku rasa bouncer tue mcm nk tumbang..hehhehe...

okay laa, anak aku nie mengamuk plak nak tido kot...apa2 nanti aku sambung lagik yer...

p/s: nanti aku upload kan gambo umah sewa aku di kuantan nie, gambo terbaru iyad n gambo umah baru yang kami beli..hehhehe....daaaaaaaaaaaaa

Friday, August 13, 2010

~~First day gheje...~~

huhuhu...hari nie hari pertma bekerja semula selepas 2bulan lebih aku cuti..hahhaha...malam lepas je siap mengepam, dalam kol 11 aku pun sibuk siapkan susu untuk bb iyad...

aku tinggalkan 5botol susu yang setiap satu ada 100ml lebih kurang 3.3oz..hehhehe...sebelum ni aku tinggalkan 3.0oz mak aku ckp mcm tak cukup, so aku upkan lagik skit..hehehhe..susu yang aku pump untuk semalm aku dapat dalam 100ml x 6botol...so 3 botol aku biarkan dalam fridge n 3botol lagik aku masukkan dalam freezer...aku amik yang susu beku 2 botol bawak turun dalam fridge, thaw kan n then aku labelkan susu ikut urutan..so senang mak aku nak bagi susu..tak payah terkial2 tengok tarikh n masa..hehehhe..paham kan??aku pun belajar dari tenet..baca2 blog org..hehhe..

sedey hati meninggalkan anak denga opahnya..sebelum aku g keje, aku make sure yg aku susukan dulu bb iyad...then dia kenyang, aku siap2...sebelum bertolak, habis aku cium pipi dia sampai tak nampak muka bb iyad..hehehe..sedey ooo...mcm nak nangeh..poyo gila ayat...ehhehe..

huhuhu, disebbkan hari ni hari pertma, aku sngt blur bila masuk opis..dengan new management nya..tempat duduk pund ah berubah, memang aku blur tahap cipan..sampai sekarang sebenarnya..so end up hari ni aku berjaya siapkan claim tepon sahaja..hahhaha...

dah kol 5.27 ni, hb tak sampai lagik, dia baru lepas kuar wayang..tak sabar nak jumpa bb iyad kat umah..namk peluk cium dia..huhuhu...

Monday, August 9, 2010

~~Malasnya nak keje..~~

sepatutnya esok aku dah start keje..tp disebbkan mak aku hanya boleh start jaga bb iyad masa first day posa, aku kena laa memanjangkan cuti..aku tambah 3 hari lagik cuti..hehhehe..

selasa sebb tak der org nak jaga lagik,..rabu cuti sebb baru nak start training tinggai ngn opah...heheheh...khamis sebb bb ada appoinment ngn paed...so maybe jumaat baru aku start keje..kenapa jumaat tak isnin..sebb jumaat tu leh laa aku settle kan keje2 yg tak berpaedah..sebelum serius bekerja hari isnin..hehehe..chewah...

tp lama dok umah, mmg malas dah nak keje..tp tak boleh tak boleh, nanti nak beli pampers bb pun tak lepas..hehehhehe...

~~2 months milestones..~~

cuba check tarikh hari nie..9/8/2010...hari ni bb iyad dah 2bulan...Alhamdullilah, setakat ni bb iyad sihat n tak sakit2 lagik kecuali demam kuning dia..

ni laa progress bb iyad setelah berumur 2 bulan..

1. berat bb iyad dah 5.15kg...panjang dah 61cm...mesti tinggi bb iyad nie..hehee..
2. menangis dah kuar air mata..kalo dulu mulut jer nganga, sekrng mulut nganga, air mata kuar...bila nak susu n mummy dia wat lmbt2 n dek je..hihihi..
3. akan buat bunyik mcm mengomel n marah bila mummy lmbt bg susu...sumbat jer susu dlm mulut, mulut pun start mengomel...kelakar2...
4. suka giler berborak..terutama ngn uncle dia...senyum jer memanjang..akan stop borak bila perut lapar...
5. suka main air liur...berbuih2 dlm mulut...kekadang meleleh2..ayoyoyo...
6. sekarng ni suka hisap bibir atas dia..ntah kenapa...tak cukup minum ker..hihihi...chomel sgt kalo tgk dia isap....hihihi..papa kt ikut perangai mummy,yer ker...
7. dah pandai demand ni...kalo bf dia, kalo bg side kiri, ngamuk2, nk yg side kanan..sebb belah kanan, tak pyah berusaha lebih, air susu kuar cam air terjun...belah kiri lebih usaha, sbb kelajuan kurang..hihihi..
8. genggamn dah kuat sikit..dah leh rasa bb iyad genggam jari kita..
9. suka terjaga time azan maghrib..kalo sebelum tu tido, dgr azan maghrib, celik biji mata...ayoyo, mcm mna mummy nk buka posa gini..hiihihi..
10. bestfren dia adalh kipas...suka tgk kipas...senyum2 lg...n suka tgk benda yg bergerak..
11. dah pandai pusing kepala kiri kanan..nmpk kelibat mummy, papa mesti kepala akn ikut mn kitaorg jalan...
12. dah pandai isap jari...
13. tido siang sngt susah..kalo naseb baik 30 minit tu kira paling lama...
14. tido nk kena peluk2 n suka bergantung(nyot nyot)..kalo tidokn dia mlm, kena peluk...nyot
nyot ni 2jam pun no hal...mummy dia tensen...hihihhi..
15. sgt suka mandi n berendam dlm tub dia..siap swim swim lg...kikiki...


pnjng kn development dia..ke mummy dia syiok sendiri..hihihi..

apa2 pun, mummy n papa sayang sgt ngn iyadddd....

~~Bouncer BB Iyad..~~

hoi hoi hoi..hehhehe..mcm tagline Shahir plak..lama gile tak menjengah blog ni..jenuh nak kemas semua sawang2 yang ada..hehhee...

okaylaa, tengok tajuk atas tue sah dah tau mende kan..hari khamis lepas, hubby balik bawak bouncer tok bb iyad...bouncer ni bukan kitaorg beli..percumaaaaaaa...hehehhhe...company hubby kasi..company gue nan hado kasi apa2..hehehhe...

masa hubby nak balik kuantan hari sabtu baru soh dia pasang mende nie..lepas pasang apalagi, terus angkat bb iyad dok atas teu...heheh..dulu masa memula dapat hadiah ni dah pasang dah kat umah my MIL...masa tu dalam pantang lg n bb iyad pun sebulan baru rasa..so bila taruk dia atas tue, macm tak leh nak enjut jer..hehhe..ringan lagik kot..hahahha..so sekarang ni bila dah almost 2months, taruk baru leh enjut..tp mmg serius laa gua ckp, bb iyad dah bertambah sihat tubuh badan nya..kekdang nak angkat pun. berpeluh..dahlaa gua ni kurus kering..tak per nanti mummy makan bnyk2 yer..bagik gemuk kat tangan..nak angkat anak mummy..hehehe..tempat lain tak payah naik gemuk yer..hehehe..


masa memula taruk tue, bb iyad senyum n gelak2 lagik...hehhehe..chomelllll giler....sampai mummy, papa n opah tergelak2 tengok karenah dia...hehehhe...punya laa dia suka...tapi dia paham ke..hehehhe,..kami guna benda nie supaya time opah jaga dia bila mummy n papa keje, senang laa opah..nak wat keje umah lagik..kalo tak payah laa opah nak bergerak...anak mummy ni suka dipeluk2...ada bouncer nie, ralik skit dia..hehehe..


okaylaa, cakap panjang2 pun tak guna, ni gua letak laa 2,3 gambo bb iyad tengah khusyuk gila tido atas bouncer baghuuunyaaaaa...hehehe...terlentok2 kepala anak mummy...chomelll...


chow!!!




ni laa bouncer saya...bunga2 lagik..saya tak jiwang tau...dah tak leh pilih, saya terima
je..hehehehe


sedap sungguh anak mummy tido..terlentok2 kepala....

Friday, July 30, 2010

~~Kurus ooo kurus...~~


hahahha...nampak kan benda apa kat atas tue..tue laa bengkung moden yang aku order dari baby loft...hehehehe..harga dia rm79.00..buy 1 free 1..aku bagitau hb aku soh amik satu lagik tue..mana tau nak kurus gak perut..heehhe..


ni pakai kat perut..biasa laa, perut menggelebey...susah oo nak uruskan part perut ni...huhuhu..


best pakai benda nie..sebb leh pakai sorang2..n tak panas....dulu masa pantang aku pakai bengkung yang kena ikat tue...so kena ada sorang pembantu tok ikat..kalo aku ikat sorang mmg tak ketat laa..hehehhe..so bila ada nie senang skit...leh pakai sorang2 n tak susah..kita tak sedar pun ada benda nie kat perut kalo pakai..hehee...aku nekad nak pakai benda ni di mana saja aku pigi..g opis pun aku nak pakai..hehhee..boley???..